Mandala tattoo και η ερμηνεία τους

«Mandala : Η Σημασία Των Χρωμάτων & Σχεδίων»

 

Η λέξη “μάνταλα” (mandala) είναι από την κλασική ινδική γλώσσα, τα Σανσκριτικά. Μπορεί να μεταφραστεί με την λέξη “κύκλος”, όμως μια μάνταλα είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό σχήμα. Αντιπροσωπεύει την ΟΛΟΤΗΤΑ και μπορεί να θεωρηθεί ως υπόδειγμα για την οργανωτική δομή της ίδιας της ζωής – ένα κοσμικό διάγραμμα που μας θυμίζει την σχέση μας με το άπειρο, τον κόσμο που εκτείνεται πέρα ​​από τα δύο και μέσα στο σώμα και το μυαλό μας.

Περιγράφοντας τόσο την υλική όσο και ηθική πραγματικότητα, η μάνταλα εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής: τους ουράνιους κύκλους που ονομάζουμε Γη, Ήλιος ή και το Φεγγάρι, καθώς και τους εννοιολογικούς κύκλους των φίλων, της οικογένειας και της κοινότητας.

Η μάνταλα είναι μία ολοκληρωμένη δομή που οργανώνεται γύρω από ένα ενωτικό κέντρο. Όπως διαπιστώνει ο Bailey Cunningham στο έργο του ” Ταξίδι στο Κέντρο “, η ολοκληρωμένη άποψη για τον κόσμο που εκπροσωπείται από τα μάνταλα, ενώ πολύ αγκαλιάστηκε από ορισμένες ανατολικές θρησκείες, έχει πλέον αρχίσει να εμφανίζεται στους Δυτικούς θρησκευτικούς και κοσμικούς πολιτισμούς.

Η συνειδητοποίηση των μάνταλα, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, τον πλανήτη μας, και ίσως ακόμη και το δικό μας σκοπό της ζωής, δημιουργώντας μία αίσθηση ελευθερίας, αγάπης και ενότητας.

Η δημιουργία ομάδας μάνταλα είναι μια ενοποιητική εμπειρία κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν ατομικά μέσα σε μια ενιαία δομή. Τα εργαστήρια σχεδίου μάνταλα για τα παιδιά, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ομάδας απλών μάνταλα. Οι μαθητές απολαμβάνουν τη δημιουργία ατομικών μάνταλα που έχουν ενσωματωθεί σε ένα μεγαλύτερο έργο τέχνης.

Η δημιουργία ομάδας μάνταλα μπορεί να είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα με φίλους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Μπορεί επίσης να προσφέρει ένα εξαιρετικό κλείσιμο σε ένα γεγονός, είτε καλλιτεχνικό είτε κοινωνικό.Αυτές οι φωτογραφίες του ροκ σε μια παραλία μάνταλα ελήφθησαν από Mary Ann Rolfe. Η μάνταλα έγινε στο αποκορύφωμα της εβδομάδας εργαστήριο, τον Αύγουστο του 1998 Findhorn στο βόρειο τμήμα της Σκωτίας.Mary Ann γράφει για την εμπειρία: ”

Τα μάνταλα χρησιμοποιούνται σε πολλές θρησκευτικές παραδόσεις. Ένας χριστιανός καλόγερος τον 12ο αιώνα, δημιούργησε πολλά όμορφα μάνταλα ώστε να εκφράσει τα οράματα και τις πεποιθήσεις του. Στην Αμερική, οι αυτόχθονες πολιτισμοί, έχουν δημιουργήσει τροχούς και μάνταλα άμμου.

Στην Ασία, το ταοϊστικό σύμβολο “yin-yang” αντιπροσωπεύει την ενότητα καθώς και την αλληλεξάρτηση. Στο Θιβέτ το μάνταλα είναι συχνά ιδιαίτερα περίπλοκες εικόνες θρησκευτικής σημασίας που χρησιμοποιούνται για διαλογισμό. Διαφορετικές κουλτούρες, παρόμοιες εκφράσεις. Και οι δύο, Ινδιάνοι Ναβάχο και Θιβετιανοί μοναχοί, δημιουργούν μάνταλα άμμου για να αποδείξουν την παροδικότητα της ζωής.

Στο αρχαίο Θιβέτ, ως μέρος μιας πνευματικής πρακτικής, δημιούργησαν μοναχοί περίπλοκα μάνταλα με ξανθή άμμο από θρυμματισμένους ημιπολύτιμους λίθους. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπου οι μοναχοί ταξιδεύουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν μάνταλα άμμου και να εκπαιδεύσουν ανθρώπους στον πολιτισμό του Θιβέτ.

Η δημιουργία μιας μάνταλα άμμου απαιτεί πολλές ώρες και μέρες για να ολοκληρωθεί. Κάθε μάνταλα περιέχει πολλά σύμβολα που πρέπει να αναπαραχθούν τέλεια κάθε φορά. Όταν η μάνταλα τελειώσει, για να συμβολίσουν την παροδικότητα όλων των πραγμάτων, οι μοναχοί συγκεντρώνονται σε μία πολύχρωμη τελετή, όπου οι κόκκοι της άμμου σαρώνονται και χύνονται σε ένα κοντινό ποτάμι ή ρέμα έτσι ώστε τα νερά να μεταφέρουν τις θεραπευτικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο.

Η ενέργειά αυτή, συμβολίζει τον κύκλο της ζωής. Ένα κόσμο μακριά, οι Ναβάχο, επίσης δημιουργούσαν έργα ζωγραφικής παροδικής άμμου που χρησιμοποιούνται σε πνευματικά τελετουργικά – με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται από τους Θιβετιανούς.

Ένα τελετουργικό “ζωγραφικής στην άμμου” από τους Ναβάχο μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως εννέα ημέρες και το δημιουργήματά τους κυμαίνονται στο μέγεθος 3 με 15 πόδια ή περισσότερο. Εκπροσωπώντας το ίδιο το σύμπαν, μια μάνταλα είναι τόσο ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος, και είμαστε όλοι μέρος του περίπλοκου σχεδίου του. Η μάνταλα είναι κάτι περισσότερο από μια εικόνα που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας.Είναι μια πραγματική στιγμή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για να εξερευνήσετε την τέχνη, την επιστήμη, τη θρησκεία και την ίδια τη ζωή. Η μαντάλα περιέχει μια εγκυκλοπαίδεια του πεπερασμένου και έναν οδικό χάρτη προς το άπειρο.

Ο Carl Jung είπε ότι συμβολίζει το “ασφαλές καταφύγιο της εσωτερικής συμφιλίωσης και της πληρότητα”. Πρόκειται για “μια σύνθεση των διακριτικών στοιχείων σε ένα ενοποιημένο σύστημα που αντιπροσωπεύει τη βασική φύση της ύπαρξης”. Ο Carl Jung χρησιμοποίησε τα μάνταλα για την προσωπική ανάπτυξη του και έγραψε για τις εμπειρίες του. Λέγεται από τους Θιβετιανούς Βουδιστές ότι η μάνταλα αποτελείται από πέντε “Εξοχότητες”. Αυτές είναι : Ο δάσκαλος, το μήνυμα, το κοινό, η περιοχή και ο χρόνος. Ένα κοινό ή “θεατής” είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια μάνταλα. Όπου δεν υπάρχεις εσύ, δεν υπάρχει μάνταλα.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress